Hur tillverkar vi överkasten?

Hur tillverkas överkasten?

Vi tillverkar våra överkast genom vårt familjeföretag i Indien. Överkasten är sydda med handquiltning som är en gammal tradition i Adivasikulturen för att återanvända gamla tyger och använda dem som filtar och tunnare madrasser. Därför känns det roligt att kunna använda samma teknik till våra överkast.

Manorama Design använder sig av nya saree när vi tillverkar överkasten. Tygerna vi använder är saree som är unika för området i norra Maharashtra, Indien, och används av kvinnorna i adivasikulturen som klädesplagg. Så här bär adivasikvinnorna sina vackra saree.

Vi syr samman sareen för uppnå önskad storlek, men alla saree är olika i mått så därför skiljer sig de färdiga överkasten något åt. Sedan handquiltas tre lager samman med saree + innertyg + saree. Detta gör att överkastet blir dubbelsidigt. Vissa saree har stämplar i tyget, då tillverkarna ibland använder det för att märka sina tyger.

Varje överkast är unik!

Tillverkning av överkast

Tyget klipps och sys ihop till önskad storlek.

Tillverkning av överkast

Tre lager läggs samman. Här ser ni det sista lagret med saree, som läggs på över de uppsträckta tygerna.

Tillverkning av överkast

När lagren är fastspända tillsammans så ritas linjer med krita upp på tyget som man sedan följer vid handquiltningen.

Tillverkning av överkast

Sedan börjar arbetet med att följa linjerna med den vita tråden. Det är 3-5 personer som jobbar med handquiltningen tillsammans.

Vi har startat ett familjeföretag i Indien och det är via det som vi tillverkar överkasten. I nuläget jobbar personerna i Manorama Design vid sidan av andra sysselsättningar. Min förhoppning är att vi ska kunna anställa personer som bara jobbar med Manorama Design och att vi ska kunna ge jobbtillfälle till fler i området.

När överkastet är färdigsytt tvättas det och hängs upp för att torka in den varma solen. Nu är det färgstarka överkastet klart!

Saree Shop

Sen första gången, för över 10 år sedan, som jag var i Indien så förälskade jag mig i adivasikvinnornas saree och smycken. Deras saree med klara starka färger och kontrastrika kanter är så vackra. Jag ville skapa något från dessa vackra tyger och vi arbetade oss fram utifrån mina idéer när vi var i Indien 2014 och häslade på hos min mans familj. Min man kommer från Indien och det är i hans hemstad vi har vårt arbete.

Sedan har jakten på de bästa tygerna börjat och det har inte varit en rak väg. Det finns många varianter och med olika kvalitéer. De saree vi använder oss av är i 100% bomull. Vi köper saree från lokala sareehandlare och det finns oändligt många färger att välja på. Man skulle vilja ha alla! Vilka färger skulle du vilja ha?

Våga färg!

Så här ser det färdiga resultatet ut! Överkastet för enkelsäng kan även användas som en mysig pläd. Hoppas du gillar det!

Indiskt överkast - handgjort

Vår webbplats använder cookies för bättre upplevelser. Mer information

Dina cookie-inställningar för denna webbplats är satt till ”tillåt cookies” för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för cookies eller om du klickar ”Godkänn” nedan så samtycker du till detta.

Stäng